Bizony szinte minden weboldal készítésnél felmerül, hogy mi a fontosabb: szép legyen vagy jól működjön?

Fura dolog, hogy ez egyáltalán ilyen VAGY kontextusban merül fel. Értem én, hogy aki designer, az nem feltétlenül tud weboldalt építeni és aki jól tud weboldalt felépíteni az nem feltétlenül a szépséget nézi. Azonban egyik sem mehet a másik rovására.

Nos, szerintem fontos, hogy szép legyen az oldalad, de mindenekelőtt a legfontosabb a funkcionalizmus. Áttekinthető legyen és látogatóid tudják használni, szinte vezesse a vevőt arrafelé, ami a célod.

Én a design-t és a UX-et leginkább szimbiózisban képzelem el mindig, egyik segítse a másikat és ne hátráltassa. Hol egy kicsit az egyik, hol egy kicsit a másik kerül előtérbe attól függően, hogy milyen oldalt szeretnél felépíteni. Ezért bizony ha kell, akkor részemről a design egy icipicit a háttérbe is szorulhat, mert nem az fog eladni, hanem egy webáruházban például a jó termékfotó, leírás és az, hogy nem kell keresgélni a Kosárba és Fizetés gombokat. Viszont ettől még nem kell nélkülöznöd a színeket és pár szép fotót vagy egyéb díszítő elemeket az oldaladról. ☺️

Más dolog, ha portfólió oldalban gondolkodsz, ott nyilván a csodás designnal fogod meg első körön az embereket. Viszont ott sem szabad a UX-et figyelmen kívül hagynod, mert nyilván ott is van egy végcél, ha más nem, akkor az, hogy menjen át a webshopodba vagy töltse ki a megrendelő formot vagy menjen el egy kiállításra.

Summa summarum a csupasz weboldal nem fog nagy felhasználói élményt okozni, ezért nagyon jó terméknek vagy szolgáltatásnak kell lennie mögötte, hogy így működni tudjon az oldal lényege. Viszont túlzásba sem szabad esni design tekintetében, csak egészségesen és csak annyira szabad alkalmazni, hogy ne terelje el a látogató figyelmét a valódi céltól, amiért jött. 😉